Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев се срещна със сънародните ни в Сао Поуло

Снимка: БГНЕС

Българите в Бразилия са най-добрите посланици на страната ни в латиноамериканската държава, заяви президентът Росен Плевнелиев пред сънародниците ни в Сао Пауло. В Бразилия живеят три хиляди българи. Най-голяма е българската общност в Сао Пауло. 

Въпреки хилядите километри разстояние България остава в сърцата на сънародниците ни, избрали да живеят в бразилския мегаполис. Тук има Културна асоциация на българите в Бразилия и българско неделно училище.

Жоржа Кусиков е наследник на бесарабски българи, емигрирали в Бразилия в началото на миналия век. Той е сред основателите на Културната асоциация на българите в Бразилия. Автор е на книги, посветени на българската емиграция в латиноамериканската държава – една от тях, преведена на български.

Това е нашата дан към българската култура, на българите, идващи от Бесарабия, заяви той по време на срещата с президента.

По време на емоционалната среща със сънародниците ни в Сао Пауло президентът Росен Плевнелиев посочи, че българите в Бразилия са най-добрите посланици на страната ни в латиноамериканската държава:

Вие обичате България и ни зареждате с вашия патриотизъм и вашето родолюбие. Ускоряваме сътрудничеството, искаме заедно да постигнем много. Но за да сме успешни, имаме нужда от вас, от вашите идеи. Вие сте мостът между България и Бразилия. 

В края на посещението си в Бразилия президентът ще открие бизнес форум в Сао Пауло.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна