Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ ще подпомага общините за получаване на държавна помощ

изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините ще осигури експерт, който ще консултира общините за получаване на държавна финансова помощ, съобщи в Плевен изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова. Тя участва в регионалното заседание на район Северозапад. Кметовете остро са реагирали срещу новия 5-годишен мораториум за земите. Те ще сезират председателя на Народното събрание по време на общото събрание на националното сдружение. Гинка Чавдарова очерта още от тревогите на кметовете:

Стреснати са хората, че има нов Закон за обществените поръчки. Стреснати са от новия Закон за предучилищно и училищно образование. Стреснати са, защото много от основните ни училища, като се махне 8-мия клас - те увисват. Вероятно ще трябват решения за закриване на училища.

Кметовете на Враца, Монтана, Лом и Троян ще са представителите на район Северозапад в управителния съвет. Какво искат да променят чрез сдружението, чуйте от кмета на Враца Калин Каменов:

Всички заедно трябва да се преборим за премахването на неприятното клише, с което е наричан нашия край "северозападнал район". Смятам, че това е отговорност, с която се натоварваме като членове на управителния съвет, защото, освен, че сме съседи имаме общи проблеми, свързани с инфраструктурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна