Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Номинацията на Бокова не е закъсняла, а е обявена в подходящия момент

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Оттам посочват, че с биографията си и натрупания опит Ирина Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за поста.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че номинацията не е закъсняла, тя е обявена в подходящия момент.  Наложи му се и да отговори на въпроса - кои са обстоятелствата, наложили Бокова да бъде номинирана спешно и това да бъде обявено късно снощи:

Нищо не е наложило спешност, просто в един момент трябваше да се вземе решение. Ние сме го взели и сме задействали самото писмо. Не сме закъснели с обявяването на кандидата си, каза още Митов.

Въпрос на тактика е, дори с подобни номинации не може да се закъснява, но не може и да се избързва. Сега в момента определени кандидати тактически изчакват да видят точно какво ще се случи, кой ще бъде номиниран и се позиционират. Това е въпрос на политическо позициониране в международен план.

Митов коментира шансовете на Ирина Бокова да бъде избрана за генерален секретар на ООН:

Шансове в момента не могат да се изчисляват. Това е изключително сложна кампания. Това е нещо, което в момента никой не може да каже. Когато започне самата кампания, когато сме наясно какъв е наборът от кандидати, можем да правим някакви изчисления. В момента всяко едно говорене по темата е чисто спекулативно и нищо повече.

Външно министерство създава екип, който ще работи по кампанията на Ирина Бокова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна