Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една зъболекарска процедура за възрастните ще бъде покрита от Здравната каса

Снимка: Светослав Цветанов

С пръстов идентификатор от 1 юли ще се влиза в болница и ще се купуват лекарства в аптеките, поясни здравният министър Петър Москов, който присъства на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

На него беше взето решение, че Касата ще поема още една зъболекарска процедура за възрастните, поясни д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Средствата за отпускане на третата процедура от стоматологичния пакет за възрастните хора над 18 години ще бъдат в размер на 8 000 000  лева. Парите ще бъдат осигурени от оперативния  резерв на Здравната каса.

Министърът на здравеопазването допълни, че независимо от несъгласието на Българския лекарски съюз (БЛС) идентификаторът да се впише в Националния рамков договор, той ще бъде въведен тази година в болниците и в аптеките. Ако се налага, той ще се въведе в отделна наредба, за да се валидира пред НЗОК, че тя трябва да плати за вас.

Москов нарече "лъжа" твърдения в интернет, че ще се закриват онкологични легла в страната. Според проекта за Национална здравна карта в страната има над 1 030 активни онколегла. Това са спекулации по отношение на изискването за комплексност на лечението, обясни здравният министър и добави, че целта им  е да се бламира въвеждането на идентификатора, както и да се бламира здравната система.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна