Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото за катастрофата на гара Калояновец

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Стара Загора даде ход на делото за катастрофата на гара Калояновец от 12 юли 2014 година. Тогава загина 38-годишният Венко Тодоров - машинист на бързия влак от София за Варна. Обвиняем по делото е неговият помощник Христо Тиляшев.

На днешното заседание са призовани 25 свидетели и 18 вещи лица. "БДЖ-Пътнически превози" и от Националната компания "Железопътна инфраструктура" подадоха два граждански иска към обвиняемия Христо Тиляшев. Първият е за 1 100 000 лева, вторият - за 623 000 лева. Ранен по време на катастрофата гражданин също подаде иск за 3 000 лева. Помощник-машинистът на влака е обвинен, че не е спазил указанията на предупредителния светофар и нарушавайки правилата за движение на влака е застрашил живота на пътниците и е причинил смъртта на своя колега. Досега по делото са разпитани 50 свидетели и са изготвени всички видове експертизи. Ако обвинението бъде доказано, Христо Тиляшев може да получи от 5 до 15-годишна присъда.

Влакът дерайлира на ж.п.гара Калояновец само месец след рехабилитация на отсечката до гара Михайлово с пари от ОП"Транспорт" на ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна