Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Миланова: Основната вина за КТБ е в неадекватното поведение на Централната банка

проф. Емилия Миланова
Снимка: БГНЕС

От обявения списък с доставчици на услуги – одиторски и консултантски компании – според мен половината не можеха да бъдат избрани, защото са изключително скъпи за наемане. Това се вижда и от начина, по който са се разпределили след това тези доставчици. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова по повод започващото днес оценяване на активите на банките в България от външни одитори.

Мисля, че Централната банка е преценявала възможностите на всички тези компании според това какви екипи са предложили те. Иначе вървеше някаква приказка, на пазара, че тези компании, които са допуснати за участие, са наемали одитори от други одиторски компании, които няма да участват в този преглед, на граждански договори, което, разбира се, би трябвало да е извън правилата. Не знам дали съществуват механизми, по които Централната банка може да провери за това.

Одиторите ще трябва да изследват и кредитирането към свързани лица. Според Миланова, няма нужда от нови законови регулации, защото тези сделки вече са уредени в регламент 575 за капиталовите изисквания е заменил "доста наредби, които регулират дейността на банките у нас".

В Закона за кредитните институции също са уредени тези сделки. Централната банка също изпрати допълнителни указания с допълнителни индикатори за това в какви случаи може да се приемат тези сделки като показател за  анализ, за да може да се извърши обезценка на тази сделка.

Миланова призна, че не е чела последните оповестени списъци от КТБ, защото, според нея "имат идея да правят някаква сензация, като че ли". Търси се на неправилното място, посочи тя:

Обявяват вложители! Каква вина да имат тези вложители за това, което се е случило с КТБ? Основната вина е в неадекватното поведение на Централната банка, тъй като в много страни в Европа, вземете Испания и Португалия, се предприеха съвсем други действия, когато се случваше това на системни банки.

Миланова изрази възмущение от наемането на "Алис партнърс" за одита в КТБ:

Защо трябваше да се наема тази компания? Какво трябва тя допълнително да ни каже? И ако е вярно, че са и платили 22 млн. долара, това, според мен, е престъпление спрямо вложителите и кредиторите на КТБ.

Интервюто на Таня Величкова с проф. Емилия Миланова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна