Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу: Крим е украински, а Русия е агресор в Грузия, Украйна и Сирия

Ахмет Давутоглу и Арсений Яценюк (на преден план)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение в Киев, заяви, че смята Крим за украински, съобщи ТАСС. За нас фундаментална ценност е териториалната цялост и независимост на Украйна, затова възприемаме Крим като неделима част от Украйна, заяви Давутоглу на съвместната си пресконференция със своя домакин - украинския премиер Арсений Яценюк.

Турският гост подчерта, че страната му смята Украйна за свой стратегически партньор и благоради на Киев за "солидарността по различни въпроси".

По отношение на Русия Давутоглу каза: Новата концепция на руската политика е продължение на експанзионизма и агресивността. Ситуацията, която започна с Абхазия, продължи в Крим. Сега имаме три страни, чиято териториална цялост е нарушена от Руската федерация: Грузия, Украйна и Сирия. Премиерът добави, че под заплаха е и териториалната цялост на Азербайджан заради Армения, която помагала на Русия.

Ние всячески подкрепяме Украйна пред лицето на онези предизвикателства, които й бяха отправени след разпадането на СССР, подчерта Давутоглу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна