Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Изключването на Гърция от Шенгенската зона не е решение за овладяване на бежанската вълна

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет заяви в Атина, че изключването на Гърция от Шенгенската зона не е решение за овладяване на бежанската вълна.Това не решава никакъв проблем , каза Доналд Туск на срещата му с гръцкия премиер.
Атина предлага общоевропейско решение на бежанската криза. Премиерът Алексис Ципрас изрази недоволство и от политиката на страни, които настояват за затваряне на граници: 
Редица европейски държави имат особено мнение за бежанската криза. Те защитават мнението, че в този  момент е необходима една ограничена Европа. Тези правителства в последно време си позволяват да нападат и Гърция. Искат да затварят граници и дори да се издигат огради между европейските страни.
Според гръцкия премиер е необходимо справедливо разпределение на тежестите от тази криза, защото гръцкият народ поема непосилна за него задача в овладяване на бежанския поток.
Гърция полага максимални усилия по изграждане на центровете за регистрация и прием на бежанци и имигранти. Въпреки протестите на жителите на остров Кос след 5 дни отваря бежански център и там. Това съобщи министърът на отбраната. На остров Лесбос също строят още центрове.
Военни експерти коментират, че изключването на Гърция от Шенген просто ще пренасочи бежанците към България и Италия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна