Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Салчев: Хубавото в дебата за здравеопазването е осмисляне на добрите предложения, които ще се родят

Независимо дали ще е успешен вотът, или не, той ще покаже някои от гледните точки на хората, които не са съгласни с мнението на ръководството и мнението на министър Москов.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“  професор Петко Салчев, бивш заместник-министър на здравеопазването и текущ директор на дирекция "Класификационни системи, стандарти и иновации" в Националния център по обществено здраве и анализи по повод предстоящия дебат върху внесения вот на недоверие:

По-хубавата част от дебата ще бъде т.нар. добри предложения след това да бъдат осмислени и приети от ръководството на Министерството на здравеопазването.

Все още е рано да се каже до колко ефективна ще е националната здравна карта, коментира още още проф. Салчев:

Дали е добре съставена и дали отговаря на всичките изисквания, смятам,че ще се види след като бъде приета, но тя все още е в проект и може да бъде доработвана и променяна. Но и препоръките на световните експерти са, че е необходимо да има административен документ, който да въздейства върху системата и да не позволява харченето на обществения ресурс. Смятам, че Министерството на здравеопазването в следващия период ще предложи и съответните стъпки за решаването на проблемите, които картата поставя.проф. Петко Салчев

Бившият заместник-министър на здравеопазването допълни, че още при създаването на първата здравна карта през 2000 г.,  много от експертите са пояснили, че тя не трябва да бъде описателен документ, а  документ, чрез който да може да се въздейства върху системата на здравеопазването:


Сегашното ръководство предложи на депутатите и те приеха тя да стане такъв документ, който да позволи на министерството да планира и да въздейства върху цялата система. За момента картата само описваше, но не предлагаше възможности за решение, а в момента тя описва и предлага, че не може да се влагат ресурси в определени области, без да се помисли за останалите области.

По повод планираното разделение на основен и допълнителен пакет на здравното осигуряване, професор Савчев подчерта, че е необходимо много внимателно преосмисляне на всяка стъпка при разглеждането на пакета, особено когато се говори за допълнителен такъв, защото той е същностният елемент на допълнителното осигуряване, а не на задължителното.

Донякъде това разделяне е все още механично, а не да се постигнат елементите на реформата – да се прехвърли част от дейностите, които са заложени към допълнителното доброволно осигуряване, допълни още той.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна