Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Славов: Грешките в списъците с вложители в КТБ са много смущаващи

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Има много забележки към работата на синдиците в КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете във връзка със случая КТБ. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Петър Славов, юристът и депутат от гражданската квота на Реформаторския блок. В сряда депутати от Блока ще представят в парламента вижданията си за съдебната реформа по румънски модел.

Според Славов грешките в списъците с вложителите в КТБ са много смущаващи:

Това, което не стана ясно, е първо – как въобще е възможно такива грешки да бъдат допускани при наистина толкова отговорна работа, която би трябвало да е проверявана десет пъти поне, преди да бъде оповестена публично, след което пък не стана ясно как и кой всъщност извършваше тези корекции и на базата на каква информация.

Славов поясни, че е било отправено и питане към министър на финансите като човек, който разполага по смисъла на закона с доста от информацията, постъпваща от синдиците, които са отговорни за процедурата по несъстоятелност на КТБ, и изрази надежда, че по време на парламентарния контрол ще бъдат получени съответните отговори и взети съответните мерки.

Депутатът подчерта неудовлетворението си от работата на Фонда за гарантиране на влоговете, назначаващ синдиците, както и опитите като цяло да бъде оповестено съдържанието на доклада на разследващата компания:

Това, което ме смути миналата седмица в съдебна зала, беше, че едва ли не техните представители заявиха, че Фондът не е държавен орган и ние не сме задължена организация по смисъла на публичното право и затова "никаква информация, едва ли не, няма да ви дадем". Аз логично ги попитах, тези 2 милиарда, които бяха гласувани като заем към вас, все пак не е ли редно да има някаква отчетност за тях и да знаем какво се случва, и въобще в целия процес как може обществото да знае какво се прави, след като се отказва предоставяне на информация?

Подробности чуйте в интервюто на Веселина Миланова и Силвия Великова с Петър Славов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна