Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От гражданската квота на РБ и от ДСБ искат мониторингът върху прокуратурата да продължи

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Депутати от гражданската квота на Реформаторския блок и ДСБ настояха мониторингът върху прокуратурата да продължи. Те поискаха да бъде създадена независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, както и български аналог на Европейската служба за борба с корупцията ОЛАФ. За целта ще бъдат предложени и промени в Закона за съдебната власт, обяви Радан Кънев:

За създаването на наказателен път на румънски антикорупционен модел в прокуратурата чрез заместник главен прокурор с независим мандат, както и енергично ще подкрепим предложенията на инициатива "Правосъдие за всеки" за отваряне на нов конституционен дебат, фокусиран върху правомощията на прокуратурата. Ние говорим за специален надзор на обществените поръчки и за независима антикорупционна прокуратура. И в двата случая – под прекия надзор на европейски прокурори.

Радан Кънев допълни, че ще подкрепят и антикорупционния закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева посочи какви са очакванията от работата на евроекспертите, които ще пристигнат в България през април:

Става въпрос за анализ, за работата на експертизата, за независимост, за вътрешната организация. Нашата молба беше да бъде възможно по-бързо. Прокуратурата е съгласна! Ние поискахме експертиза и помощ за новата наказателна политика. Знаете, че заедно с холандското правителство се надяваме да окажат подкрепа, нас и тях, и в сферата на вещите лица.

Захариева поясни, че експертите са предложили помощ и при конкретни дела с особена сложност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна