Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу: ПКК и сирийските кюрдски милиции са отговорни за атентата в Анкара

Експлозия избухна край военен конвой в югоизточната част на Турция

| обновено на 18.02.16 в 12:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че властите са задържали девет души във връзка с атентата в Анкара, при който загинаха 28 души.

Известно е, че атаката е била извършена от членове на ПКК със съдействието на човек на кюрдските милиции "Отряди за народна самоотбрана", проникнал от сирийска територия. Той се казва се Салих Неджар и е роден през 1992 година в Северна Сирия. Благодарение на работата на разузнаването и полицията са задържани 9 души, обясни той.

Според премиера атаката доказва, че милициите са терористична групировка и той очаква съдействие от съюзниците на турската страна срещу нея. Давутоглу предупреди Русия да не използва организацията срещу Турция и заяви, че режимът в Дамаск е отговорен директно за атаката в турската столица. Той обяви и че обстрелът на позиции на "Отрядите за народна самоотбрана" в северната част на Сирия ще продължи.

Лидерът на Кюрдската партия "Демократичен съюз" Салех Муслим отрече групировката да има нещо общо с нападението в Анкара, след като турският премиер обвини военното й крило в участие. Той посочи, че в организацията никога не са чували за човека, сочен за извършител. Според Муслим твърденията на Давутоглу са свързани директно с опитите на турската страна да се намеси в Сирия.

След нападението вчера тази нощ турски самолети бомбардираха кюрдски военни лагери в Северен Ирак. Ахмет Давутголу обясни, че при ударите са били унищожени между 60 и 70 екстремисти, като сред тях има високопоставени фигури.

Лидерът на базираните на иракска територия въоръжени формирования на Кюрдската работническа партия Джемил Байък каза, че не знае кой е отговорен за атентата в Анкара, но посочи, че тя може да е отговор за "убийствата в Кюрдистан".

Междувременно експлозия избухна край военен конвой в югоизточната част на Турция. Седем души са ранени. Експлозията стана на магистралата, която свързва град Диарбекир с района Лидже.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна