Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Държавната дума се открива изложба, посветена на Руско-турската освободителна война

Снимка: Васко Михайлов

В Държавната дума се открива изложба от гравюри, посветена на Руско-турската освободителна война. Тя е под наслова: „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) в гравюри”.


Малцина са тези, които знаят, че, въпреки че фотографията е била позната през втората половина на 19 век, снимките не са ставали много хубави и затова военните кореспонденти и специалните пратеници от европейските, руските и американските издания са рисували различни епизоди от бойните действия, като сражения, лагери, болници, с помощта на художници-гравьори. Тези художници са рисували така, че снимките да изглеждат като съвременни фотографии. Подбрани са 100 гравюри от фонда на Националния исторически музей, които показват целия процес на Руско-турската освободителна война и предшестващите я исторически събития, като Априлското въстание, потушаването му, свикването на Цариградската посланическа конференция на Великите сили и избухването на Руско-турската война.

Изложбата ще бъде открита от председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин, в присъствието на българска парламентарна делегация, cъставена от Красимир Велчев от ГЕРБ, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Петър Кънев от БСП и Даниела Савеклиева от ГЕРБ. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров също е в Москва с българските парламентаристи.

Изложбата ще остане през следващите две години, за да посети и други руски градове, музеи и изложбени зали. Подобна изложба, под наслова "Забравените фотографии от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.", е организирана от Българския културен институт в Москва и ще бъде представена от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Откриването ще е на 1-ви март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени