Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова:

България не е съгласна с декларацията за миграцията, която ще бъде обсъдена във Виена

Снимка: БГНЕС

България не е съгласна с текста на декларация за координация при ограничаване на миграцията, която страните от Западните Балкани трябва да обсъдят във Виена. Австрия покани държавите от т. нар. "Балкански маршрут" на форум за миграционната политика. Разговорите идват ден преди срещата в Брюксел на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че за да изрази несъгласието с предложения текст на декларацията, във Виена ще присъства заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и поясни

Ако тя не се промени - говоря за проекта на декларацията, утре сутрин ще имам неформална среща с колегите ми от държавите, които участват; извикали са ни преди съвета, също ще го обсъждаме, но нашата категорична позиция е за общоевропейско решение, като насърчаваме усилията на Гърция и не приемаме такъв род споразумения.

Това са държави, които до този момент не са регистрирали бежанците - те не са осъществявали и контрол. Всичко това, което сега се опитват да направят, е някакво заобикаляне на това, което ние вече правим в последните две години и затова имаме този резултат, който е емблематичен за Съюза, допълни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна