Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мини Марица-изток“ очаква над половин милиард лева от централите в Източномаришкия комплекс

Снимка: БГНЕС

Над половин милиард лева има да получава въгледобивното дружество "Мини Марица-изток“ от централите в Източномаришкия енергиен комплекс, съобщи пред "Хоризонт“ инженер Андон Андонов, изпълнителен директор на дружеството. Въпреки това се очаква фирмата да завърши 2015-а година с печалба около 7 000 000 лева. 

Последният заем на дружеството, получен от Българския енергиен холдинг (БЕХ), е за 20 милиона лева. До края на април мините трябва да получат 47 милиона лева за разплащане на дълговете си към различни фирми и за осигуряване на ремонтната си програма. Инвестиционната се извършва частично със заеми и кредити.

Проблеми със заплатите и социалните плащания няма, уверява инженер Андонов. След изявлението на министър Теменужка Петкова, че е намерена банка, която ще осигури кредит на БЕХ, въгледобивното дружество очаква да получи вземанията си от ТЕЦ-овете и да изплати своите задължения, които са вече 350 милиона лева. Едва тогава "Мини Марица-изток“ ще може да приведе 32 милиона лева концесионни такси на Министерството на енергетиката, а то от своя страна – на общините Раднево и Гълъбово. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени