Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип за спешна помощ в Хайредин предвижда здравната карта за Врачанска област

Създаване на звено за спешна медицинска помощ в община Хайредин предвижда здравната карта за Врачанска област. Днес във Враца министърът на здравеопазването Петър Москов и екипът му ще представят проекта за национална здравна карта пред директори на болници и представители на местната власт.

Според приетата на регионално ниво областна здравна карта във Врачанска област, не се предвижда преструктуриране на лечебни заведения или тяхното закриване. Броят им е достатъчен, но разпределението им на територията на региона е неравномерно.

След направена оценка на потребностите е предвидено да бъде създаден втори мобилен лекарски екип към филиала за спешна медицинска помощ - Козлодуй. Екипът ще бъде изнесел в село Хайредин и ще обслужва жителите на общината, която е с население към 5 000 души. Целта е да се съкрати времето за достъп на спешния екип до всички точки на Хайрединската община.

Областната здравна карта предвижда още увеличение на броя на общопрактикуващите лекари до 117 практики и запазване на лекарите-специалисти според сключените договори със Здравната каса. За областта са предвидени общо над 1200 болнични легла, 900 от които са за активно лечение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна