Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър на сетивата с нов спектакъл – "Креаториум – лабиринт в лабиринта"

"CREATORIUM – лабиринт в лабиринта" се нарича новият спектакъл на "Театър на сетивата София". Той е осъществен в копродукция с Националния дворец на културата и "Асоциация Информбюро" и е определян като най-мащабният проект за театър на сетивния лабиринт в България досега. Представленията ще се играят във времевата рамка от март до юни.

Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация – лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови).

"Креаториум" е лабиринт за сътворяването и пресътворяването, лаборатория за сътворчество и общуване със себе си и с другия, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Златина Толева, мениджър на проекта. 

Правим театър на сетивния ларибинт вече десета година и за това време публиката става все по-готова и все по-многобройна, сподели тя и съобщи, че местата са ограничени – през лабиринта за вечер могат да преминат само 30 души, всеки от които получава точен час за индивидуалното си пътешествие:

Театърът на сетивата работи с изключване на едно и засилване на останалите сетива. Например много често публиката ходи в пълен мрак или с вързани очи и това означава да се оставиш в ръцете на другия, да се довериш, да започнеш да възприемаш повече през останалите сетива – чрез слуха, кожата, чрез ароматите, които усещаш.

Пред "Хоризонт" актьорът Стефан Щерев, копродуцент на "Креаториум", обясни, че индивидуалното пътуване на всеки зрител трае около час и половина, хората купуват билет, но не сядат на стол, а се движат и "пътуват" физически из етажите на сградата. Той определи съприкосновението с този тип театър като пълно с провокации и много визуални преживявания.

Сред новите проекти на Стефан Щерев е и "Мобилни студиа", който ще започне в началото на април в Ихтиман, Самоков и Радомир. Това е една пътуваща интердисциплинарна платформа за съвременни визуални и изпълнителски изкуства – сглобяеми постройки, в които ще се представят местни съвременни артисти и гостуващи такива, разказа актьорът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени