Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха в комисия текста за геноцида над българите в Османската империя

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Депутатите изпратиха във външната комисия предложението парламентът да осъди геноцида над българите по време на турското робство и до 1913 година. 

Текстът предвиждаше 17 май – денят на клането в Батак да бъде обявен за ден на поклонение над жертвите на геноцида над българите в Османската империя. Въпреки че предложението беше минало през ресорната комисия по вероизповеданията и правата на човека, въпросът ще бъде обсъден и във външната комисия. Това стана по предложение на депутата на БДЦ Кънчо Филипов

Като поканим учени, учени историци от БАН и постигнем приемливо предложение.


Срещу което Красимир Каракачанов възрази:

500 години турско робство се слагат под килима. Сега отново в комисия това предложение е от ноември месец и не виждам защо трябва да го отлагаме, на принципа отлагайки го да не го решим.


От "Атака" припомниха, че предложението е вкарвано 6 пъти в няколко последователни парламента. И посочиха, че договорките за отлагането се извършвали между председателите на две групи по телефона.  Отлагането на гласуването ясно показва влиянието на Турция, коменира в кулоарите на парламента председателят на "Атака" Волен Сидеров:

 Мисля, че тези хора, които гласуваха "против" и "въздържал се" и тези, които се направиха. А Патриотичният фронт постъпи много подло, вместо да притисне управляващите и да им каже: Оттегляме си управлението, ако не приемете този много важен морален акт. Те не го направиха, което означава, че отново извършиха услуга на Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна