Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: По отношение на бежанската криза можем да очакваме всичко

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази безпокойство за случващото се по южните граници на страната. Министърът разговаря с парламентарната група на ДПС за предстоящите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва. 

Министър Ненчев заяви, че армията има готовност да подкрепи МВР във всеки един момент, ако това се наложи заради бежанската криза:

По отношение на бежанската криза можем да очакваме всичко. Много силно съм обезпокоен от това, което се случва в Република Гърция, в Република Македония, в Република Сърбия. Следя с огромно безпокойство процесите, които се случват там. Имаме готовност във всеки един конкретен момент, в който МВР поиска това, да се отзовем на границата и да окажем пълно съдействие, вече не само с логистична подкрепа, но и с наши военнослужещи, които ще патрулират, подчертавам, съвместно с органите на МВР.

Министърът е получил принципната подкрепа от ДПС за предстоящите промени, касаещи доброволния резерв и задължителния резерв. Идеята за наборна военна служба обаче ще се обсъжда сериозно от политиците. Няма отговор какъв ще бъде нейният срок:

По наша информация, разчетите, които имаме, за да обучим един младеж, независимо дали ще бъде момче или девойка, са необходими поне една година. Не считам, че има нещо обезпокоително, каквото и да е то. В случаите, ако Народното събрание реши да въведе военно извънредно положение, ние е добре да разполагаме с тази база данни.

Изпълнителен съвет на Реформаторския блок ще реши окончателно дали да подкрепи меморандума за управлението с ГЕРБ, каза министър Ненчев:

Имаме усещането, че този меморандум създава разделителни линии вътре в Блока и се стремим да направим всичко възможно това да бъде предотвратено. Ще бъде разгледан този въпрос на Изпълнителен съвет на Реформаторския блок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна