Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел настоя Гърция да осигури 50 000 места за бежанци

| обновено на 05.03.16 в 18:32
Ангела Меркел и Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва бързо да изпълни ангажимента си да осигури 50 000 места за настаняване на бежанци и ЕС ще й помогне в изпълнението на тази задача, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред немския таблоид "Билд ам Зонтаг", цитирано от Ройтерс.

Първоначално Гърция трябваше да е осигурила 50 000 места за настаняване на бежанците още до края на 2015 г. , отбеляза Меркел. Изоставането трябва да бъде наваксано сега със скоростта на светлината, защото гръцкото правителство трябва да гарантира нормални жилищни условия на мигрантите.  Знам от моите разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че той иска да направи това, но се нуждае от нашата помощ. Затова ЕС може и ще подкрепи Гърция солидарно, каза германският канцлер.

Тя също посочи Австрия и балканските страни като до голяма степен виновни за променената ситуация в Гърция след решението им едностранно да налагат гранични контроли. Ципрас обвини Австрия и балканските страни, че рушат Европа чрез налагане на гранични ограничения за забавяне на потока на мигрантите на север от Гърция.

Същевременно баварският съюзник на Меркел - Хорст Зеехофер, заяви, че налагането на граничен контрол от Австрия и от други страни се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти. Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път, каза Зеехофер пред списание Der Spiegel.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в момента в Гърция има около 30 000 мигранти, 1/3 от които чакат в Идомени на границата с Македония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна