Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левоцентристката партия "Посока" в Словакия печели вота, но губи мнозинство

Роберт Фицо
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Левоцентристката партия "Посока" на премиера Роберт Фицо печели 29,3 на сто от гласовете и се очертава като победител във вчерашните парламентарни избори в Словакия, предаде Ройтерс. Този резултат е при малко над половината от преброените протоколи от избирателните секции.

Партията обаче ще изгуби досегашното си парламентарно мнозинство. Съставянето на правителство ще е затруднено,  а парламента влизат още 8 политически формации.


Роберт Фицо заяви тази сутрин, че ще се опита да състави ново правителство, въпреки че неговата партия "Посока" очевидно губи парламентарното си мнозинство, предаде Ройтерс. Фицо определи резултатите от вота като много сложни и затова съставянето на кабинет ще отнеме време.


В 150 -местното Национално събрание изненадващо ще присъства неонацистката "Народна партия-Наша Словакия", която получава 8,4 на сто.
   
Словакия може да се размине с политическа безизходица, ако освен либертарианската "Свобода и солидарност", няколко десноцентристки формации преминат прага за представителство в парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна