Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за безопасност на храните започва проверки за качеството на млякото в мандрите

Снимка: БГНЕС

Проверки в мандрите за качеството на млякото започват от Агенцията за безопасност на храните и данъчните. За такива проверки настояват млекопроизводителите. При откриването на изложението "Бата Агро“ в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева коментира, че продължава световната тенденция да намалява търсенето на сурово мляко. Въпросът ще бъде разгледан на среща на европейските министрите на земеделието в началото на следващата седмица. 

Министърът на демеделието и храните посочи:

Независимо от 420-те милиона евро, които се разпределиха на всяка страна-членка, която произвежда сурово мляко, кризата продължи, а част от страните продължиха да увеличават своето производство на сурово мляко, а търсенето в световен план все още продължава да спада.

От допълнителния финансов пакет на Европейския съюз ще се възползват само страни, които не увеличават производството си на мляко, иначе няма как да се възстанови търговският баланс. По повод исканията на млекопроизводителите за контрол върху внесено сухо мляко и палмово масло, министър Танева посочи, че единственият инструмент на държавата е да провери дали производителите работят законно. Затова от тази сутрин са започнали проверки в мандрите заедно с НАП. За "Хоризонт" Танчо Колев - председател на асоциацията на млекопроизводителите, заяви, че агенцията по храните е тръгнала на проверки, но не в мандрите, а във фермите. Затова млекопроизводителите искат среща с премиера, президента и Народното събрание. Ако чрез парламентарния контрол опозицията не може да принуди правителството да вземе адекватни действия, фермерите настояват парламентът да се саморазпусне.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени