Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония отбелязва годишнина от бедствието във "Фукушима"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Япония отбелязва петата годишнина от земетресението, което предизвика огромни вълни цунами, причинили аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1". Загинаха повече от 18 000 души.

Според оповестен преди дни доклад на "Грийнпийс" ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора. Във Фукушима краят на бедствието не се вижда, защото близо 100 000 души все още не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат. Правителството, обаче иска мнозинството от евакуираните да се върнат до 2017-та година, дори и ако районите са все още замърсени. Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата. Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите, страдат от депресия.

Успоредно с доклада на "Грийнпийс"  и на фона на опитите на премиера Шиндзо абе да възсатнови ядрената енергетика, излезе решение на японски съд , което разпореди да се спрат два ядрени реактора от съображения за сигурност. Става дума за 3-ти и 4-ти блок на атомна електроцентрала западно от Токио. Така в страната ще останат да работят само два реактора, след като десетки бяха спрени като следствие от аварията във Фукушима.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна