Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник стартира мисията "ЕкзоМарс 2016"

Снимка: esa.int
В началото на идната седмица - на 14 март, от космодрума Байконур в Казахстан предстои да бъде даден стартът на мисията "ЕкзоМарс 2016" - инициатива на Европейската космическа агенция ЕКА в партньорство с Роскосмос.
Мисията включва орбиталния модул Trace Gas Orbiter - TGO, предназначен да открива следи от газ, и спускаемия апарат "Скиапарели". Руска ракета "Протон" ще изведе от Байконур двате съоръжения в космоса. В канала на Европейската космическа агенция в световната мрежа за видеосподеляне Youtube може да се видят кадри, които показват как тече подготовката за мисията. Повече за нея ще научите, когато чуете звуковия файл с материала, излъчен в младежкото предаване на Радио София  "Шоколад".


Много са натрупаните досега знания за Червената планета, носеща името на римския бог на войната Марс, както и за спътниците й - Фобос и Деймос - т.е. Страх и Ужас. Знае се например, че на Марс е най-голямата известна вулканична планина в нашата Слънчева система. Има също и каньони от над 4000 километра, както и прашни бури, ледени полярни шапки и ясно изразени сезони. С новите открития обаче стават повече и загадките, на които науката предстои да търси отговори. Затова вълнението преди предстоящия старт на "ЕкзоМарс2016" е голямо, както и очакванията за данните, които ще бъдат получени след 7-месечното пътуване и кацането на спускаемия апарат на Червената планета - събитието е планирано за 19 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени