Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джайлс Мерит: Излизане на Великобритания от ЕС ще разтърси световната икономика

| обновено на 12.03.16 в 12:25
Джайлс Мерит


Темите за бежанците и европейският отговор на кризата изникват все по-често и във Великобритания, където кампанията за референдума, с който Обединеното кралство ще реши дали да остане в ЕС, е в разгара си.  Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни се наложи да отговаря на депутатски въпроси, след като беше обвинен, че води проевропейска кампания във Великобритания.

Може да се очаква определени активи да бъдат преместени. В това има логика и това мнение бе изразено публично и в частни разговори от много институции. Те се подготвят за тази възможност.

Карни беше нападнат остро от консерватора Джейкоб Риис Мог, че думите му уронват престижа на Централната банка. Мог е един от големите защитници на тезата, че Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз. Повечето икономисти обаче не са на това мнение.

Световната икономика може да претърпи огромни сътресения, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, коментира пред "Хоризонт" Джайлс Мерит от базираната в Брюксел организация "Приятели на Европа". 
"Сериозен" е краткото определение на икономическия ефект от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Световната икономика най-накрая е балансирана и намаляват рисковете от рецесия. Евентуалното излизане на Великобритания може да провокира много сериозен спад. Финансовите пазари са много волатилни в момента. Потребителското търсене намалява в световен мащаб. Ето защо смятам, че всеки, който оценява глобалната ситуация, започва да се тревожи, че "брекситът" може да доведе до нов сериозен икономически спад в световен мащаб. 
Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще провокира Шотландия да напусне Обединеното кралство, прогнозира още Мерит. 

От своя страна, Стефен Басби от една от професионалните банкови организации във Великобритания припомни, че, ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това не й гарантира членство в Европейския съюз:
Ние ще трябва да изчакаме до резултатите от референдума, защото ще има нови договори, за които ще се водят преговори. Това реално може да отнеме няколко години. По отношение на финансовите пазари, ние ще трябва да потвърдим, че ще спазваме европейските правила, ако искаме базираните в Лондон компании да продължат да оперират в еврозоната. Това са различни регулации, договорени през годините. Те са част и от нашето присъствие в страните от Г-20. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна