Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Розета" разкрива тайни на кометата Чурюмов-Герасименко

В "Шоколад" (младежкото предаване на Радио София) ще говорим за космическите изследвания и ще Ви припомним за мисията "Розета" (Rosetta) на Европейската космическа агенция до кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.
Учените продължават да анализират данните, изпратени от апаратите на мисията, един от които - "Филе" (Philae), успя дори да кацне на кометата. Затова, след като научихме, че в леда на кометите се крие тайната на произхода им, подготвихме следващия материал, за ви разкажем подробностите.
Най-важното е, че новите изследвания навеждат на мисълта, че кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и Слънчевата система са на приблизително една и съща възраст - 4,56 милиарда години.  Астрономите от Френския национален център за научни изследвания,  които са анализирали съдържащия се в кометата лед, смятат, че той е с кристална структура и това показва, че 67Р/Чурюмов-Герасименко  произхожда от т.нар. протослънчева мъглявина.
Подробности може да научите от звуковия файл, в който ще чуете и "песента на кометата" Чурюмов-Герасименко, доловена на Земята благодарение на прибор, наречен Plasma Consortium - тя представлява колебания на магнитното поле на космическото тяло, които са ускорени 10 хиляди пъти и превърнати в звук. 
Отделно "песента на кометата" може да чуете тук:





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна