Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Димов: Вероятността ГЕРБ и РБ да издигнат обща президентска кандидатура през есента намалява

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Все по-малка е вероятността ГЕРБ и Реформаторския блок да издигнат обща президентска кандидатура за предстоящите избори през есента. Това се посочва в месечния анализ на Института за дясна политика.

Тенденцията е постепенно да бъде свито представителстовото на Реформаторите, като отделни техни министри в управлението могат да бъдат заменени с министри на ГЕРБ или другите коалиционни партньори.

ГЕРБ продължава да стои монолитно в политическия живот на страната ни, като въпреки сътресенията в останалите партии е далеч от процесите на разцепление и радикални трансформации, коментира Нено Димов от Института.

В тази ситуация на безалтернативност най-големият риск пред ГЕРБ идва от евентуална поява на нов алтернативен играч, който да постави премиера Бойко Борисов в неизгодна роля на крепител на статуквото, допълни Димов:
На този фон президентските избори се очертават като символ за новия курс на Борисов. Ако иска да утвърди позицията си на доминираща сила в политическия живот на страната, ГЕРБ би трябвало да издигне своя самостоятелна президентска кандидатура без да търси предварителна подкрепа от която и да е друга политическа сила.

От Института прогнозират, че напрежението в БСП ще расте с наближаването на конгреса на партията, обясни още Любомир Талев, който поясни, че и ДПС преживяват тежка криза.:
След председателството на Лютви Местан, партията се намира в политическа изолация - формацията изживява и сериозни организационни проблеми. Конфликтът на ръководството на ДПС с официалните власти в Република Турция би могъл да нанесе сериозни електорални щети. В същото време този конфликт би могъл да направи от ДПС сравнително приемлив коалиционен партньор при следващи парламентарни избори. От профила на новия лидер до голяма степен ще зависят и възможностите на тази политическа формация да преодолее кризата, в която се намира.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна