Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама номинира центриста Мерик Гарланд за нов член на Върховния съд на САЩ

Барак Обама и Мерик Гарланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама номинира центриста Мерик Гарланд за нов член на Върховния съд на САЩ на мястото на починалия "ястреб" Антонин Скалиа, съобщи Ройтерс. Обама оповести това пред медиите на стълбите пред Белия дом в компанията на вицепрезидента Джо Байдън и на самия Гарланд.

Избранникът на Обама е 63-годишен, завършил е Харвард, в момента е председател на Апелативния съд във Вашингтон - пост, за чието заемане получава сериозна подкрепа от Републиканската партия.

Това е един от най-бляскавите умове в света на правосъдието, той е отлично подготвен, за да стане част от Върховния съд и незабавно да се включи в работата му. Съдия Гарланд през цялата си кариера е показвал рядката способност да обединява хората и е печелил уважението на всички свои колеги, подчерта Обама, представяйки Мерик Гарланд.

Номинираният от президента ще трябва да получи и одобрението на Сената, където републиканците имат мнозинство. Те вече декларираха, че не харесват никой кандидат за овакантеното място и когото и да им предложат, дори няма да го обсъждат. Републиканският кандидат-президент Тед Круз настоява, че новото назначение във Върховния съд трябва да бъде извършено от новия президент на САЩ.

Обама обаче е на мнение, че назначението влиза в неговите задължения като действащ президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна