Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 14-ото издание на "София Филм фест на брега"

Тед Кочев ще представи филма си и в Бургас, в рамките на 14-ото издание на "София филм фест на брега", което се открива днес.

В програмата са включени 21 пълнометражни заглавия. Акцент тази година е българското кино, уточни художественият директор на бургаското издание Георги Дюлгеров:

Тази година наистина има много български филми, и аз се чудих какво да направя и избрах съзнателно само тези заглавия, които още не са били на екран. Затова например не е поканен нашият съгражданин Камен Калев, тъй като неговият филм вече беше прожектиран.

Сред българските заглавия са "Каръци" на Ивайло Христов, "Семейни реликви" на Иван Черкелов и последният филм на Светла Цоцоркова "Жажда".

В Бургас ще бъде представен и филмът на режисьора Тед Кочев "Да се събудиш в страх", допълни директорът на "София филм фест" Стефан Китанов:

Неговият първи голям филм, който е имал световната си премиера през 1971 г. в Кан, и все още се смята за един от най-добрите австралийски филми на всички времена. Филмът е много любопитен. Има един потресаващ лов на кенгуру, който човек, като види, ще го помни цял живот.

Фестивалът се открива тази вечер от 19.00 часа с прожекция на филма на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

"София филм фест на брега" ще продължи до 25-и март в салона на Драматичния театър "Адриана Будевска".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна