Карло Петрини гостува в България, за да представи книгата си "Хубаво, чисто, справедливо".
Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедливо произведена, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната. Така се стига до „Хубаво, чисто, справедливо“.
През 1986 г. Карло Петрини и няколко негови приятели заедно приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е вид протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. И от него се заражда движението Slow Food, организация, която днес включва 100 000 члена от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.
Книгата е публикувана за първи път през 2005-а г., когато движението Slow Food стартира своя най-амбициозен проект, Terra Madre (Майка Земя) – среща на хранителни общности от цял свят, борещи се за защита на земеделието, риболова и животновъдството от устойчив тип, за опазване на вкуса и хранителното биоразнообразие. Тази първа среща събира на едно място хиляди селяни и дребни производители, нуждаещи се от свой глас в света в защита на своето достойнство. Сред тях бе и делегация от България. След срещата, движението Slow Food покълна и на българска земя.
В звуковия файл можете да чуете интервю с Карло Петрини, в превод на Александрина Дженева, с Десислава Димитрова – координатор за България на движението Slow Food и с Манол Пейков от издателска къща „Жанет 45“.