Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурени са средства за модернизиране на МиГ 29, до дни Министерският съвет ще одобри проект за закупуване на нов изтребител

БНР Новини
Тържествено бе отбелязан днес празникът на авиобаза „Граф Игнатиево“ - 65 години от нейното създаване. На тържеството присъства министърът на отбраната Николай Ненчев (на преден план).
Снимка: БГНЕС

България все повече има нужда от своята армия – генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната
В деня на срещата на високо равнище на страните от ЕС в Брюксел, на която ще се търси начин за решаване на миграционната криза в Европа, в „Нашият ден“ коментирахме готовността на Българската армия да се включи в охраната на границата ни и способността на българската военна авиация да гарантира въздушния ни суверенитет. По темата разговаряхме с министъра на отбраната Николай Ненчев и с генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната на Република България. Двамата участваха в официалната церемония в авиобаза „Граф Игнатиево“, с която беше отбелязана 65-годишнината от създаването ѝ. Попитахме министър Ненчев как Българската армия ще отговори на съвременните предизвикателства пред сигурността на страната ни в условията на финансови ограничения, амортизирана и остаряла до голяма степен материална база и липса на достатъчно средства за тренировки на личния състав? Министърът увери, че се подготвя мащабна инвестиционна програма и анонсира първо в ефира на „Нашият ден“, че са осигурени средства за модернизиране на изтребителя МиГ 29 – един от символите на авиацията в нашата страна.
И още една новина съобщи днес в „Нашият ден“ министър Ненчев, която ще зарадва военните, които се грижат за въздушния суверенитет на страната ни – до дни Министерският съвет ще одобри проект за закупуване на нов многофункционален боен самолет (изтребител). По този начин в рамките на няколко месеца българската авиация ще бъде в състояние без каквато и да е подкрепа да охранява въздушното ни пространство.
По повод днешния празник на авиобаза „Граф Игнатиево“ и на анонсираното от министър Ненчев решение за закупуване на нов изтребител началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов заяви: Авиобаза „Граф Игнатиево“ винаги е била нещо като лакмус за състоянието и развитието на българската авиация. Усилията на хората, които работят там заслужават да бъдат подкрепени с това решение.
Попитахме дали отделените средства за модернизиране на военната ни авиация няма да ощетят останалите два вида войски? Като началник на отбраната не мога да деля децата си. Еднакво важни са и сухопътните войски, и военноморските сили. Моята задача като началник на отбраната е да искам за всички.
Има разместване на геостратегическите планове, има огнища на напрежение, които за съжаление са все по-близо до нас. Това налага ние да градим армията си, защото България все повече има нужда от своята армия.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна