Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир „Черешов дол” в Априлци да бъде източен напълно

Снимка: БГНЕС

Агенция „Метрологичен и технически надзор” разпореди язовир „Черешов дол” в Априлци да бъде източен напълно. Той е един от потенциално опасните в област Ловеч.

Проверка е установила, че състоянието на язовира не е добро. Преливникът е увреден, а изпускателят не работи. Според експертите язовирът е опасен, тъй като се намира непосредствено над Априлци и при скъсване на стената може да залее част от града.

Язовирът до половината вече е източен, като са сложени допълнителни технически средства, за да стане източването по-бързо,  посочи заместник -областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски.

Язовир „Черешов дол“ е без собственик. Той е с площ от около 15 дка и приблизителен обем от 50 000 м3,  изграден е от някогашното АПК в Априлци. В момента се стопанисва от местното ловно-рибарско дружество.

Предстои деактуване като държавна собственост и отдаване за управление на общината, поясни Кавалски. Той допълни, че в област Ловеч има 25 потенциално опасни язовири:

По всички тях се работи. Междуведомствените комисии обследват и описват проблемите и се дават предписания за изпълнение на съответните технически мерки по обезопасяване на язовирите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна