Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: С изтеглянето си от Сирия Русия оказва натиск върху Асад за по-голяма сговорчивост в Женева

Снимка: БГНЕС


Путин изненада всички с решението си да се изтегли внезапно от Сирия, въпреки че още в самото начало на операцията обяви, че тя е ограничена във времето и ще трае 3-4 месеца.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът и арабист Нина Спасова и допълни:

Това е твърдо скъпо за Русия в този момент, когато това е втора година на рецесия в страната, на икономически и финансови проблеми, безработица. Самите руски анализатори го казват и признават, колкото и да не ѝ се иска на Москва да говори за икономически проблеми. Това е факт и до голяма степен се дължи на ниските цени на петрола. Самият Путин, обяви преди няколко дни, че тази петмесечна операция, e струвала на страната 33 милиарда (рубли), което е почти половин милиард евро.

Според Експерта, Путин „до голяма степен“ е изпълнил това, за което е влязъл в Сирия и е върнал влиянието на Москва в Близкия изток, загубено след разпада на Съветския съюз.

Активизира и двете бази – край Латакия и в Тартус, които се бяха превърнали в едни изоставени складове за някаква техника, доста остаряла. Сега определено тези две бази са сериозно съживени и активизирани, а той обяви, че ги оставя в това състояние. По този начин си осигурява и този достъп до Средиземно море, а това е доста съществено за една страна като Русия.

Политиците в Русия са категорични, че Москва не подкрепя толкова Асад, колкото интереса си в региона, а Сирия е последната страна с такова присъствие, коментира Спасова. Путин обаче едновременно е показал, че за часове може да активизира позициите си в Близкия Изкток и е засилил политическата тежест на Асад:

Преди руската военна операция, може да се каже, че Башар Асад контролираше сериозно, едва ли не, само двореца си в Дамаск, който се намира на един хълм, много охраняван и изолиран от всичко останало. А сега, след тези пет месеца, руските източници отчитат, че той е върнал позициите си в 400 населени места в Сирия, което никак не е малко. Достатъчно е да кажем, че той върна контрола си в Алепо, който е най-големия град като територия и население. Там преди конфликта, живееха над два милиона души.

Русия винаги е твърдяла, че няма да защитава Асад безкрайно и на всяка цена, припомни Спасова, която коментира, че с изтеглянето се цели и „приземяване“ на лидера, който с действията си е предизвикал „раздразнение“ сред руснаците.

С това изтегляне категорично, според мен, става дума и за натиск върху Башар Асад и тоне толкова за оттеглянето му от власт, което в скоро време не е реално да се очаква, защото все още няма признаци да е намерена конфигурацията след него. По-скоро, тук се търси една по-голяма сговорчивост на сирийската официална делегация на преговорите в Женева и то в посока федерализиране на Сирия.

Русия е привърженик на идеята за федерализация на страната, припомни Спасова. Според нея Москва би подкрепила кюрдски федерален район в Сирия, но все още няма официални данни. САЩ обявиха, че са против подобен район, припомни арабистът но изтъкна, че кюрдите внимателно са подбрали момента за обявяването му, когато са установили контрол над големи територии. Те са подчертали, че районът е териториално образувание, а не етнически, за да успокоят Турция, допълни арабистът и уточни, че подобно устройство е имал районът на кюрдите в Ирак:

И опозицията, и управляващите, и САЩ – на този етап не съм чела никой от съществените играчи в региона да подкрепи подобна амбиция на кюрдите, но това не значи, че няма да има следващи стъпки.

Изтеглянето на Русия лишава опозицията в Сирия от възможността да я обвинява в избиването на мирни жители и е дала предимство на разговорите в Женева, допълни Спасова която оцени изтеглянето като обективна икономическа слабост на Русия , но и ловък дипломатически ход на Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени