Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочистването на короните на дърветата в Габрово ще става по алпийски способ

Снимка: www.nag-school.org

В Габрово използват алпийски способ за прочистване на короните на дърветата, след като швейцарски специалисти предадоха опита си на местните градинари. Инициативата е част от сътрудничеството по проекта "Цветен град".

Работниците от общинското звено "Озеленяване" все по-рядко ще използват автовишка за прочистване на короните на дърветата. Премахването на сухите клони ще става по алпийски способ с необходимото оборудване, за да може санитарната резитба да се извършва във вътрешността на короната. Този начин е подходящ за нашите условия, тъй като не навсякъде е възможен достъпът на специализирана техника, обяснява градинарят Янислав Личев, който се обучава от швейцарските си колеги и от побратимения на Габрово град Тун:

По-щадящо е за самото дърво, по-малко от короните се премахват. Когато се кастри с вишка, се изрязва само външната част на короната.

Премахването на сухите клони от дърветата ще продължи и към кварталите на града. С поддържането на зелените площи се занимават 20 градинари от общинското звено. Заели са се с подготовката за сезона и разчитат, че жителите на Габрово ще се радват на цветните лехи, без да късат засадените цветя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна