Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Кричим и Брацигово протестират срещу даване на концесия на местността Лесковец

Снимка: Уикипедия

Хората от Кричим и Брацигово са готови да спрат всякакви изкопни работи в местността Лесковец поради опасността от радиация, предупреди кричимският кмет Атанас Калчев в предаването "Преди всички". На този етап местните жители събират подписка до Министерството на енергетиката, което трябва да се произнесе по искането на фирма да проучва района край село Жребичко. Според тях добивът на строителни материали е само претекст, а истинските намерения на предприемача застрашават околната среда и здравето им:
Атанас Калчев каза, че жителите на Брацигово и Кричим са против проучването на местността Лесковец до с. Жребичко. Там имат интерес от добив на строителни материали. А местното население знае, че в миналото са извършвани проучвания от "Редки метали" и са регистрирани аномалии – редкометални рудни проявления, наличие на уранови минерализации. Тези проучвания са прекъснати и са указани в научната литература. Хората се страхуват защото има два извора, които са запечатани. При едно проучване и разработване на находищата може да се отрови въздухът и почвата, вятърът може да носи в различни посоки. Този аномален район се намира близо до Кричим. Ако се отвори едно находище, с него ще са свързани и хвостохралнилища, ако се започне разработване.

Кметът Атанас Калчев каза още, че фондовата литература, в която е описано, трябва да бъде взета предвид. Но практиката на фирмите показва, че първо фирмата иска добиване на строителни материали, а тя предварително си е направила проучване и знае какво има отдолу. Важното е да им дадат концесията. Министерството е с вързани ръце. Затова хората настояват въобще да не се дава разрешение за проучване.

Интервюто на Борислава Борисова с Атанас Калчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна