Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма официална информация за решение по арбитража за АЕЦ "Белене"

Снимка: Таня Харизанова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че няма официална информация България да е осъдена за 600 милиона евро заради АЕЦ "Белене". Тя коментира информацията на електронното издание "Медиапул", че Международният арбитраж в Париж вече е взел решение по съдебния спор между НЕК и "Атомстройекспрот" и съдът ще се произнесе до края на април:


Всички очакваме решението на Арбитража, но няма такава официална информация, която да е постъпила в министерството или в НЕК. Няма решение на Арбитража.  Все още не знам колегите от съответната медия откъде са получили тази информация, но такава информация няма. В настоящия момент никой не може да каже какво ще бъде решението на Арбитража. Вие знаете, че и българската страна има свой насрещен иск. Това е едно много сложно дело, един много сложен арбитраж, така че ние се надяваме на справедливо решение от страна на Арбитража.


Русия заведе иск за 1 милиард евро в парижкия арбитражен съд, след като България обяви спирането на проекта за строежа на АЕЦ "Белене". Насрещният иск на България е за 110 милиона евро. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна