Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лина Атар: Европа да прояви повече разбиране към сирийските бежанци

| обновено на 02.04.16 в 11:40
Лина Атар

Нямаме достатъчно хуманни системи, с които да помогнем на бежанците. Истински срам за всички по света, издигащи хуманността като висш идеал е да гледат как сирийски и други бежанци се давят в морето просто защото имат грешния паспорт. Това са думи на Лина Атар, която ръководи базираната в Съединените щати фондация "Карам". В интервю за БНР тя призова Европа да прояви повече разбиране към сирийските бежанци и подчерта, че чак когато сирийските бежанци са дошли в Европа, светът е започнал да се интересува от този проблем, докато Турция, Йордания и Ливан отдавна са изправени пред бежанската криза: 

Навлизаме в шестата година от началото на революцията и на случващото се в Сирия. Невъзможно е да изразя покрусата, разочарованието и болката си от това, което се случва със сирийския народ. Както с хората, които са в страната, така и с онези, които търсят своя нов дом като бежанци. Цифрите говорят сами по себе си. Над 300 хиляди са убитите само до 2011 година! Около 7 милиона души се наложи да бъдат разселени вътре в страната, а бежанците надхвърлят 5 милиона. Кризата в Сирия се превърна в световна. Сирийската криза е глобална криза.

В предаването "Събота 150" Лина Атар изрази мнението, че политическите системи и хуманитарните организации не са били подготвени за криза с такива мащаби:

Хората в Европа не са достатъчно информирани - те се страхуват от различните, от бежанците, от хората, които имат различна религия и култура. А това е доста нечестно и тъжно, защото сирийските бежанци страдат заради световния тероризъм, ъщо като хората в Европа, САЩ или в останалата част на християнския свят.

В малка държава като Ливан всеки четвърти човек е бежанец, няма изградени лагери, а бежанците са разпръснати из цялата страна без достъп до работа, образование и помощи, което  ги обрича на мрачно бъдеще. За бежанците не остава друг изход, освен да се опитат да достигнат до Европа, разказа още Лина Атар. По думите й, хората в Сирия страдат изключително много от терора на "Ислямска държава". Тя отхвърля твърденията, че сирийските бежанци не искат да се интегрират в западното общество и казва, че миграцията на бежанците много прилича на доброволната миграция:

Единственото изключение е фактът, че бежанците са принудени да избягат от родината си, а останалите са избрали да го направят. Смятам, че в началото самите бежанци също са много уплашени от новата среда, новите езици, от усещането, че не са желани. За това в началото сирийците може да живеят много по-затворено, но ви уверявам, че те са изключително мотивирани да учат и да творят. Те търсят работа, искат децата им да получат най-доброто възможно образование, за да могат да живеят в европейското общество и да го направят по-силно.

Цялото интервю на Марта Младенова с Лина Атар чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна