Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Турция срещу връщането на мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция отхвърли обвиненията на "Амнести Интернешънъл", че връща насилствено сирийски бежанци в страната им. Турското външно министерство обяви, че Анкара продължава политиката на отворени врати по отношение на всички, които бягат от насилието в Сирия. Според правозащитната организация, Турция всеки ден незаконно принуждава стотици сирийци да се връщат в родната си страна.

Междувременно стотици хора в турския крайбрежен град Дикилли демонстрираха срещу планираното построяване в града им на лагер за мигранти. Там, от утре, трябва да бъдат настанявани мигрантите, върнати от Гърция, според постигнатото с ЕС споразумение.

Участниците в протестната демонстрация издигнаха лозунги "Не идвайте", "Не мълчете, крещете", "Утре ще е късно". В обръщение до областния управител Мустафа Топрак те настояха да не се допусне изграждането на бежански лагер в тяхния град.

Дикилли е разположен точно срещу гръцкия остров Лесбос и оттук се отправяха големи групи сирийски мигранти към гръцките брегове, някои от които загинаха в морето. Сега местните жители се опасяват, че връщането на мигрантите и настаняването им в техния град ще засегне негативно туризма, а също ще бъдат заплаха за поминъка и сигурността им.

Подобни опасения изразяват кметове в редица крайбрежни курорти на Турция, че внезапният наплив на мигранти ще бъде зле посрещнат от населението и ще уплаши туристите. Местните власти се опитват да успокоят жителите,че няма да изграждат лагери,а това ще бъдат временни центрове за настаняване на мигрантите, докато бъдат обработени документите им.

В морския курорт Чешме, провинция Измир се подготвят два такива центъра. Те ще бъдат от палатки, където ще се регистрират мигрантите, ще им се вземат пръстови отпечатъци, след което ще бъдат изпращани в лагери. Според властите функцията на центъра е да се осигури поскорошното изпращане на мигрантите в бежанските лагери.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна