Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на Дейвид Камерън ръководил офшорен фонд

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Дейвид Камерън попадна под натиск да обясни финансовите дела на семейството си, след като от разкрития по аферата "Панамски документи" стана ясно, че баща му е ръководил офшорен фонд, който не е плащал данъци на Великобритания в продължение на 30 години.

От "Даунинг стрийт" обявиха, че въпросът дали фамилията все още притежава средства в офшорки, е "частен". Правителствен източник по-късно заяви, че самият Дейвид Камерън не разполага с подобни пари.

Според разкритията Иън Камерън е помогнал за създаването на базирания на Бахамите фонд "Блекмор Холдингс" в началото на 80-те години на миналия век и до малко преди смъртта си през 2010 година е бил един от петимата му директори за Обединеното кралство. Данни, получени от "Гардиън" и Би би Си, посочват, че фондът е наемал до 50 жители на островната страна годишно, които да подписват документите му и по този начин да бъде избегнато плащането на данъци във Великобритания. Компанията е използвала и спорните акции на приносител до 2006 година 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна