Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Петрова: Присъдата на ВКС е стимул нарушителите на пътя да убиват

Снимка: БГНЕС

Примирих се дори с намалената присъда, но съм афектирана от мотивите – те дават предимство на джигитите и на хората, които не спазват законите на пътя да продължават да ги нарушават. Това е грозното в случая. Подиграха се със смъртта на дъщеря ми и на много други деца. Това каза в предаването "Преди всички" Нели Петрова, майка на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева и депутат от ГЕРБ преди протеста на майки на загинали на пътя деца пред Съдебната палата в София. Преди седмица последната съдебна инстанция ВКС намали присъдата на Диян Станчев с половин година за това, че е блъснал Лора на пешеходна пътека във Варна, докато е шофирал с близо 90 км/ч. Решението предизвика силно възмущение в социалните мрежи.

Върховният касационен съд можеше или да потвърди присъдата, или да постанови по-голяма присъда. Използваните от съда мотиви и позоваването на дело отпреди десетилетия не е адекватно на днешните условия на движение, категорична е майката:

ВКС те потупва по рамото и ти казва: "Спокойно, мойто момче, ти уби едно момиче, но ние ще ти намалим присъдата, защото ти е за първи път…"

Това според нея не е превенция, а стимул нарушителите на пътя да продължават да убиват. Тя нарече това даване на повече права на нарушителите и отнемане на правата на пешеходците.

Голяма част от хората, които загинаха по пътищата, са жертва тъкмо на нарушители с купени книжки, така Нели Петрова коментира корупционния скандал в Държавната автомобилна инспекция.

Предстои среща на председателя на ВКС Лозан Панов с протестиращите, съобщи още Нели Петрова и потвърди решимостта си да поиска от него тълкувателно решение по спорния казус с присъдата за смъртта на Лора.

Целия разговор с Нели Петрова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна