Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори в Бургас излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Таксиметрови шофьори от Бургас излизат на предупредителен протест, недоволни от връщането на известния преди като патентен данък за бранша, в размер от 300 до 1000 лева. Това, според тях, е поредно облагане на такситата. Мотивите за протеста обяви Димчо Иванов, председател на транспортния синдикат "Авто 94":
Патентният данък, който не е патентен, а алтернативен данък "Такси", което ще смачка бранша 1000 лева в големите градове, отделно данък от оборота, отделно осигуровки. Това е тройно облагане, което просто е невъзможно. Вече излязоха в Шумен, в Ловеч, във Варна, в Пловдив, сега и в Бургас. Гледаме "да запалим" цялата държава, докато не успеем да премахнем тази несправедливост.
Автошествието тръгва от 14.00 часа от паркинга пред Северния плаж и ще премине през централните бургаски булеварди "Христо Ботев", "Сан Стефано" и "Демокрация".

Вчера депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на второ четене данъкът да е между 300 и 1000 лева за всеки таксиметров автомобил от догодина. Изменението е част от Закона за местните данъци и такси. Конкретният размер ще се определя от всяка община. На практика комисията намали със 100 лева долната граница на данъка. 
Обмислят се допълнителни нормативни промени, с които апаратите в таксиметровите автомобили да се свържат със системата на Националната агенция за приходите. Авторите на промените очакват приходите в хазната да се увеличат няколко пъти. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна