Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще разгледа доклад за европейската тематика в училище

Дамян Драгичи

Депутатите в Европейския парламент днес ще обсъдят доклад за необходимостта от по-широко застъпване на европейските въпроси в учебните програми на страните членки на Европейския съюз. Гласуването ще се проведе утре, като документът няма задължителен характер.

Румънският евродепутат Дамян Драгичи от групата на Социалистите и Демократите заяви, че проведено проучване на общественото мнение показва, че 44 процента от европейците не разбират начина на функциониране на Евросъюза, както и че техният глас не се чува в общността:
Ако бях млад европеец, аз щях да искам да познавам не само историята на страната си, но и европейската история, както и да разбера как да допринеса за създаването на по-добър Европейски съюз и по-успешен Европейски проект, особено сега във времената на засилващ се евроскептицизъм. 

Драгичи отбелязва, че в учебните програми в повечето страни членки вече е включено съдържание за Европейския съюз и то в повечето нива на обучение. Информацията обаче е доста разхвърляна, прекалено обща и липсва дълбочина и свързаност с останалите дисциплини. Именно затова учениците трудно разбират какъв е смисилът на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна