Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 300 военни ще бъдат изпратени за охрана на границата

Започна тактическото учение "Ответен удар" на полигона Ново село

| обновено на 11.04.16 в 15:10
Снимка: БГНЕС

300 военнослужещи ще бъдат насочени към границата допълнително, за да контролират бежанския поток. Това стана ясно в началото на многонационалното тактическо учение "Ответен удар" на учебния полигон "Ново село" край Сливен.

За да се контролира бежанският поток, българските министри на отбраната и вътрешните работи ежеседмично комуникират с колегите си от съседните държави. България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове, всичко останало е затворено, заяви премиерът Бойко Борисов:

Сега взехме решение с министъра 300 души допълнително да пращаме от армията на границата, защото това е близо 1000-километрова граница. Ние ненавсякъде с Гърция, и с Турция можем да поставим ограда, защото близо 100 милиона са отишли за огради, за нова техника, за командировъчни на тези, които са на границата. Ние ги дислоцираме по границата така, че да може и тези, които пробият някъде, да бъдат задържани. Искам да успокоя, че само вчера, всяка нощ, ние на сръбска граница залавяме по 90-100 човека, така че дори някой да премине през огромната територия, за радост, която имаме, като границата с Черно море, Турция и Гърция вече на изхода биват залавяни. Ние затова толкова се готвиме, затова толкова учения правим, затова толкова военни, граничари, полиция концентрираме там и даваме пари, за да водим и превантивна дейност, да знаят, че оттук не трябва да се минава, не могат да преминават.

Според премиера трябва да се действа много внимателно, за да не се насочи политиката към религиозни войни, което ще бъде фатално и непоправимо.

СнимкаМинистърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че решението за изпращането на военните е взето днес и те заминават за границата в сряда.

Многонационалното тактическо учение е за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група от 38-и механизиран батальон в Стара Загора. От днес до 21 април в него ще участват 740 военнослужещи, 35 от тях на въоръжените сили на САЩ, още 190 единици бойна и специална техника. Американските военни са от Първи батальон на 64-ти бронетанков полк на Трета пехотна дивизия на силите на САЩ в Европа. 

Темата на учението е "Действие на механизирана батальонна група като противодесантен резерв". Батальонната група вече е провела 60-дневна подготовка, чийто заключителен етап е сега. Оценяването се извършва от комисия от командването на сухопътните войски и силите на САЩ в Европа. 

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и военният министър Николай Ненчев дойдоха на откриването на учението. След официалното откриване започнаха демонстрации и показ на въоръжение и техника.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна