Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Хаджигенов: Хайкаджиите са същите мутри, от които се оплакваме вече 25 години

Липсва базовото разбиране, че моята, вашата, нашата свобода, зависят от свободата на другите

| обновено на 12.04.16 в 10:10
Николай Хаджигенов
Снимка: БГНЕС

Незаконното преминаване на границата от бежанците не е престъпление. Ако са бежанци, те имат право на убежище. Това заяви пред "Хоризонт" адвокат Николай Хаджигенов в коментар на законовите текстове, на които се позовават хайките за нелегални мигранти:

Всичко останало е див, брутален фашизъм. Това всеки път е насочено срещу малка група хора, които са различни. Това в исторически план е дъвкано хиляди години. Мястото на хайкаджиите е в затвора заедно с каналджиите.

Тези хайкаджии при всяко задържане на бежанци извършват множество престъпления, сред които заплахи, притежание на незаконно оръжие, обир и т.н., а прокуратурата, както обикновено, спи или изпълнява поредната политическа поръчка, уточни Хаджигенов:

Тези хайкаджии са същите мутри, от които ревем вече 25 години. Просто днес те имат друг враг, който са си посочили.

Ние нямаме главен прокурор, а кардинал, който ходи при Краля-слънце да уточняват генералната линия на партията.

Според адвокат Хаджигенов липсва базовото разбиране, че моята, вашата, нашата свобода, зависят от свободата на другите. Той се позова на примера с двата милиона българи зад граница, които също са мигранти и никой от тях не е бит, ловен и задържан като животно.

Запитан за реакцията и присъствието на властта в контекста на казусите на саморазправа с мигрантите, Николай Хаджигенов посочи, че у нас има елементарно грубо, силово управление, което дава право на силата:

По въпроса за правосъдната реформа съм категоричен, откакто Христо Иванов забоде ножа в масата. Правосъдна реформа няма да има, докато всички действащи незаконно политици не влязат в затвора. МВР вече повече от 20 години е преторианска гвардия на всяка една власт.

Трябва да решим дали сме граждани или стадо овце. Т.е. ние дали ще мислим с главите си, или ще оставим някой да мисли вместо нас.

Цялото интервю на Силвия Великова с адвокат Николай Хаджигенов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна