Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвежда се ограничение за максимален срок за одиторско дружество до 7 години

Със санкция от 10% от приходите могат да бъдат наказвани регистрираните одитори, ако не направят качествена проверка на предприятие от обществен интерес. Това предвижда проектът за изцяло нов закон за независимия финансов одит, публикуван от Министерството на финансите. 

Ако одитът на предприятие с обществен интерес не е направен качествено, санкцията ще бъде не по-малка от 2000 лева. Ако нарушението е с по-ниска степен, може да има имуществена санкция между 500 и 5000 лева, пише още в законопроекта. Според текстовете минималният срок за договор за задължителен одит е три години. Въвежда се ограничение за максимален срок за одиторско дружество до 7 години, през който може да проверява предприятие от обществен интерес. Само 4 години от тях обаче може да работи един и същи човек от одиторското предприятие.

Писането на изцяло нов закон се налага от европейските ангажименти на страната ни. За това предупредиха самите одитори още миналата година, когато настъпиха редица законодателни промени заради Корпоративна търговска банка. Оказа се, че одитът на KPMG в банката не е показал слабостите ѝ, заради което има и повдигнати обвинения на двама от одиторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна