Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет общини в Кюстендилско събират незаконно такси за разкопаване на уличната настилка

Снимка: Жоро Александров
Пет общини в област Кюстендил събират нерегламентирано такси за разкопаване на улични и тротоарни настилки, установила проверка на Районната прокуратура.

Наредбите за администриране на местните данъци и такси в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и Кочериново противоречат на Закона за местни данъци и такси в частта му за издаване на разрешителни за разкопаване на тротоари и улични настилки, за което се заплащат такси на линеен метър или се внася точна сума. Така в Дупница се плаща по 1 лев за квадратен метър разгърната площ при разкопаване, както и по 20 лева еднократно за издаване на разрешително за разкопаване. Плюс гаранции, чийто размер е различен – при разкопаване на тротоар – 50 лева, на асфалт – 65 лева, зелена площ – 46 лева, на черен път – 35 лева и др.

В Бобов дол – ако няма издадено разрешително за строеж, но се прави разкопаване, таксата е еднократна – 10 лева, независимо от размера на разкопаната площ.

Съгласно Закона за устройство на територията, разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства се извършва въз основа единствено на разрешение за строеж, припомнят от прокуратурата. Наредбите и на петте общини са протестирани пред Административния съд в Кюстендил, откъдето ще се произнесат по законността на събираните такси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна