Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Преньолато: Световната икономика ще расте по-бавно, но няма да се свива

Излизането на Великобритания от Европейския съюз и движението на цените на петрола са сред основните рискове пред световната икономика, заяви италианският финансов експерт Стефано Преньолато. Сред останалите рискове са развитието на китайската икономика и геополитическата ситуация в света.

Правителствата и централните банки по света не правят достатъчно, за да стимулират икономиката, категоричен е Преньолато:
Паричните инструменти и валутната циркулация са много в целия свят, но в същото време не виждаме достатъчно намаляване на лошите кредити. От друга страна кредитирането не расте достатъчно бързо - това е ситуацията с икономиката. В такива случаи ние често казваме, че "човек не може да накара коня да влезе във водата, но със сигурност може да го заведеш да пие вода", т.е. казвам, че фискалната политика може да е в подкрепа на икономиката.

Инфлацията ще остане много ниска, а върху икономическото развитие ще влияят цената на валутите, особено на долара и еврото, както и на суровините, обясни Стефано Преньолато:
Цената на петрола ще се стабилизира, според нас - в началото на  годината видяхме много голям спад и мисля, че вече ще има стабилизиране и дори малко увеличение. Може да има развитие по въпроса заради доставките от Иран, както и нуждите на Китай, но все пак мисля, че ще стигнем до известно стабилизиране, а това ще бъде добре заради развиващите се пазари.

Световната икономика ще расте по-бавно, но няма да се свива, допълни Преньолато, който е главени изпълнителен мениджър за Австрия и страните от Централна и Източна Европа в една от най-големите компании за инвестиции чрез взаимни фондове:
Ние не очакваме рецесия, въпреки че имаше опасения в началото на годината заради американската икономика. Виждаме слаб растеж, но не толкова силен, колкото беше преди.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени