Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери на силови ведомства представиха доклади за киберсигурност

Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев, обсъжда националната политика за осигуряване на киберсигурност. Доклади в тази област представят министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Олег Петков, министърът на отбраната Николай Ненчев и заместник-министърът на транспорта Валери Борисов. 

В срещата участват премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, както и финансовият министър Владислав Горанов. Участниците в Консултативния съвет обсъждат изграждането на система за киберсигурност, която да бъде нормативно и финансово осигурена. На заседанието се очаква да бъде поставена и темата за способностите на страната ни да се защити и да противодейства на кибератаки.

Преди няколко дни от БСП възразиха срещу предложената от президента тема на Консултативния съвет. Според левицата киберсигурността е далеч от дневния ред на българите. От БСП смятат, че е по-важно Консултативният съвет да обсъди мерки срещу демографската криза у нас. С тази непроменена позиция по-рано от заседанието си тръгна лидерът на левицата Михаил Миков, който коментира, че изводите, направени по темата киберсигурност, са били верни, но:
Изпълнителната власт трябва да предприеме редица действия, за да подобрява положението. Констатациите са верни, но не знам до каква степен ресурс ще може да се осигури решаването на този проблем. Аз лично казах, че тези изводи, които се предлагат, те не кореспондират с функциите на Консултативния съвет. Това са преки отговорности на Министерски съвет, на отделните министерства, и разбира се, в Народното събрание, когато има закони, те ще бъдат обсъдени. Не бива предварително да се предрешава как ще изглежда един или друг закон тук на Консултативния съвет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна