Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрес Глуски, АЕS: С парите от НЕК ще се разплатим с банките и "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС
Вчера следобед енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в парламента, че се очаква до 25-26 април НЕК да се разплати с американските централи от комплекса "Марица-изток". Малко след това трима български журналисти – от програма "Хоризонт" на БНР, от сайта "Медиапул" и вестник "Капитал" – имаха възможност да разговарят с президента и главен изпълнителен директор на АЕS Corporation Андрес Глуски.

Корпорацията е собственик на ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" – една от двете американски централи, с които НЕК има сключени дългосрочни договори и на които дължи общо 1 милиард и 8 милиона лева.

Очакваме скорошно плащане от страна на НЕК, казва Андрес Глуски и очертава влизането в сила на споразумението между двете енергийни дружества:

На първо място, имаме незабавно намаляване с 14% на цената за капацитет, което директно означава спестявания за НЕК от 50 милиона годишно. Така всъщност, когато парите бъдат официално получени от нас, реално погледнато, основната част от тях, на първо място, отива за изплащане на задължението към "Мини Марица-изток". Ако на нас не ни платят, ние не можем да изчистим тези задължения. На второ място – ще се разплатим с банките. Реално погледнато, ние изчистваме задълженията си към местните лица, нещо, което е изключително важно, с оглед реформите, необходими за изграждането на един устойчив енергиен сектор.


Ако се наложи да излезе на свободния пазар, ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово" очаква да бъде компенсирана по начин, който ще позволи на централата да изпълнява задълженията си към доставчика - мини "Марица изток" и към банките кредиторки. 

В звуковият файл можете да чуете разговора на Юлияна Корнажева с Андрес Глуски, който беше проведен чрез видеоконферентна връзка, като и с директора на "АЕS - България" Оливие Маркет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна