Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Плевнелиев не вярва в сценарии за дестабилизация на Балканите", пише вестник "Стандарт" . "Като държавен глава обаче съм изключително загрижен от миграционната криза", каза Росен Плевнелиев по време на посещението си в Словакия, цитиран от ежедневника. Според държавния глава България се справя добре с охраняването на границите. Плевнелиев похвали прокуратурата за реакцията по казуса със "Свинските опашки", допълва още "Стандарт".

"Терористи влизат у нас с мигрантите", съобщава "Труд" като цитира министъра на отбраната Николай Ненчев. "Армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат преминаващите незаконно границата ни", допълва Ненчев. "371 военни с 51 броя техника пазят сухопътната бразда на България заедно с Гранична полиция", посочи Ненчев като увери, че на границата може да бъдат изпратени до хиляда военнослужещи, пише още "Труд".

"Хората да сигнализират, щом видят мигранти", пише вестник "24 часа" и пояснява, че това са част от указанията към жителите на пограничните райони, разпространени от МВР. Те били разбираеми с акцент, че хората трябва да подават сигнали, в случаите, когато забележат нелегални мигранти, защото граничните полицаи са тези, които задържат нарушители, допълва "24 часа". "Няма напрежение по границата", пък обявява вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от изданието.

"Измама за 200 хиляди лева. Хирург оперира, докато преглежда", пише вестник "Стандарт" и пояснява, че съдов хирург е оперирал във Враца докато в същото време е преглеждал пациенти в Шумен. Резултатът от измамата е източване на Касата с 200 хиляди лева, съобщава заместник-министърът на здравеопазването, цитиран от ежедневника. Въпросният лекар от многопорфилната болница във Враца е получавал по-висока заплата от тази на шефовете на клиники, пише още "Стандарт".

"Източват Здравната каса с мними операции", допълва по темата вестник "Труд" и пояснява, че три болници в страната са извършвали операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани за лечение. Такива злоупотреби в частни болници, както и измами с дипломи на лекари, е установило здравното министерство, съобщава още "Труд".

"Пръскаме 211 милиона лева за Великден", изчислява вестник "Телеграф" по данни на Института за оценки и анализ на туризма. Сумата ще бъде изхарчена за пътуване по Великден и Гергьовден като българинът ще даде средно по 275 лева за почивка в страната. За ваканция в чужбина пък средната стойност на разходите възлиза на 450 лева на човек, изчислява още "Телеграф".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна